SAMEN NAAR EEN BLIJVEND RESULTAAT

Bel voor een afspraak

088 500 2070

Koolhydraatarm eten of koolhydraatbeperkt eten

nutricentrum koolhydraat stofwisseling

Onze diëtisten/ leefstijlcoaches kijken welke wijze van eten het best past bij u past om uw doelen te behalen. Eet u gezond en let u op portiegrootten en nóg lukt het niet om af te vallen? Voor u zal een koolhydraatarme voeding uitkomst bieden!  

Waarom heeft een koolhydraatarme voeding effect?

Heeft u diabetes type 2 vanwege uw gewicht of uw leefstijl (overgewichtsdiabetes) of  lukt het niet om gewicht te verliezen? Niet vet maar júist de koolhydraten zijn dikmakend voor iemand die de neiging heeft dik te worden rond de buikstreek. Helemaal als je te zwaar bent en niet overmatig eet. Ons buikvet ontstaat niet uit het vet vanuit onze voeding, maar het is vet dat we zelf maken uit (te veel) koolhydraten (suikers), onder invloed van het groeihormoon insuline.

Bij overgewichtdiabetes wordt niet te weinig maar eerder te véél insuline gemaakt, als compensatie dat het lichaam ongevoelig reageert op de insuline. Koolhydraten stimuleren insuline dat stimuleert weer meer vetopbouw. Insuline blokkeert ook de vetverbranding. Dus door minder koolhydraten te eten = meer vetverbranding!

Voor wie is dit een uitkomst?

Voor diegene die last heeft van:

  • Slecht kunnen afvallen
  • Een opgeblazen gevoel
  • Voortdurend trek, honger, zoetbehoefte en zelfs ‘hongercravings’ tot hypo-achtige klachten aan toe (zelfs zonder diabetes)
  • Moeheid, stemmingswisselingen, migraine, darmklachten
  • Verhoogd cholesterol
  • Veel medicijnen bij diabetes

Wat is een koolhydraatarme voeding? 

Het is een voeding waarbij veel minder koolhydraten gegeten worden dan gebruikelijk. Hoeveel minder je moet eten is voor iedereen verschillend. Val je af door minder koolhydraten te eten? Dan zit je goed. Val je niet af? Dan eet je nog steeds te veel koolhydraten.  De vetten en eiwitten in onze voeding krijgen daardoor een groter aandeel. En dat is absoluut niet erg! Vetten en eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen in ons lichaam en in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt is het niet ongezond om voldoende eiwit en vet te eten.   Sinds februari 2015 is het koolhydraatbeperkte voedingspatroon het officiële advies voor iedereen met diabetes, zoals in de nieuwe voedingsrichtlijn van het NDF is opgenomen (Nederlandse Diabetes Federatie). 

Bron tekst: Harriet Verkoelen (diëtist en diabetesverpleegkundige) - https://www.harrietverkoelen.nl/
Bron afbeelding: ‘Andere Gezonde Voeding’?