SAMEN NAAR EEN BLIJVEND RESULTAAT

Bel voor een afspraak

088 500 2070

Diabetes

Wanneer diabetes (suikerziekte) wordt geconstateerd bezoekt hij of zij een diëtist. NutriCentrum is gespecialiseerd in voedingsbegeleiding voor mensen met diabetes. 1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes (suikerziekte), dat is ruim 1,2 miljoen Nederlander en meer mannen dan vrouwen. 166 Nederlanders horen per dag dat ze diabetes hebben! Daarnaast lopen waarschijnlijk 750.000 Nederlanders groot risico om diabetes te krijgen omdat zij al een verstoorde suikerhuishouding hebben. 

Wat doet diabetes? 

Verhoogde glucosewaarden (suikerwaarden) brengen schade aan bloedvaten, ogen, nieren en voeten. Een persoon kan aan de gevolgen van diabetes overlijden. Het is daarom zeker aan te raden, ook wanneer u geen diabetes heeft, om jaarlijks uw suikerwaarden te laten checken. Zeker wanneer u te zwaar bent. 

Er bestaan meerdere soorten diabetes, de meest bekende zijn diabetes type 1 en type 2. De diëtisten/ leefstijlcoaches kijken samen met u naar welke behoeften ú nodig heeft en welke producten voor u de beste gezondheid geven. 

Bent u bekend met diabetes type 1? 

Bij mensen met diabetes type 1 (DM1) vernielt hun eigen afweersysteem de cellen die insuline aanmaken. Het afweersysteem vergist zich dus. Mensen DM1 moeten meerdere keren per dag hun bloedsuikerwaarden meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen niet eten zonder hun bloedwaarden te berekenen om vervolgens de hoeveel insuline te bepalen om in te spuiten.  

Bent u bekend met diabetes type 2? 

De meest voorkomende soort is diabetes type 2, negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Wanneer diabetes type 2 is geconstateerd moet een persoon medicatie gaan gebruiken en soms ook insuline spuiten. Er kan hierbij onderscheid worden gemaakt tussen ouderdomsdiabetes (het lichaam maakt te weinig insuline) en overgewichtdiabetes  (het lichaam is ongevoelig voor insuline/ het reageert niet goed meer op insuline: dat wordt insulineresistentie of insulineongevoeligheid genoemd). Bijzonder is dat wanneer een persoon met overgewichtsdiabetes op een andere wijze gaat eten en daarmee ook gewicht verliest hij of zij een grote kans heeft om van de medicatie of insuline af te komen of fors te verminderen. Dat is toch geweldig?! Hoe zou ú dit kunnen bereiken? Wellicht door koolhydraatbeperkt te eten.